Med cilji programa LIFE je tudi spodbujanje prehoda na krožno gospodarstvo, ki je osrednja tema treh LIFE projektov, ki se od 1. aprila 2019 dalje predstavljajo v avli Ministrstva za okolje in prostor, na Dunajski 48 v Ljubljani. Na novi razstavi LIFE projektov lahko tako spoznate projekte LIFE BAQUA, LIFE CITRUSPACK in LIFE CEPLAFIB, ki skozi uvajanje krožnega gospodarstva povezujejo različne panoge, zmanjšuje porabo primarnih virov z uporabo odpadkov in uvajajo nove, okolju prijaznejše izdelke.

Razstavo je pripravil TECOS, Razvojni center orodjarstva Slovenije, ki v različnih vlogah sodeluje v vseh treh LIFE projektih ter tako preizkuša in implementira nova orodja za reševanje okoljskih problemov.

LIFE BAQUA

Prvo izkušnjo s programom LIFE so pridobili kot podizvajalec v španskem projektu LIFE BAQUA – Rešitve skozi novo uporabo bananinih odpadkov za razvoj izdelkov v ribogojskem in plastičarskem sektorju (LIFE15 ENV/ES/000157). Glavni cilj triletnega projekta, ki se bo zaključil konec junija, je dokazati na primeru nasadov banan, da sta lahko trajnost in učinkovitost uspešno uporabljena v kmetijski praksi. To so preizkušali z izboljšanjem upravljanja in zmanjševanja odpadkov iz domačega pridelka ter uporabo v vrsti novih vrednostnih verigah. Iz neuporabljenih rastlinskih delov bananovcev z mehansko obdelavo pridobijo dve različni surovini: visoko kakovostna naravna vlakna in preostalo pulpa. Obdelana vlakna uporabljajo v plastičarskem sektorju za izboljšanje mehanske lastnosti brizganih izdelkov. V projektu so uspešno izdelali prve izdelke z naravnimi vlakni; vreče za zaščito pridelka v nasadih banan, vreče za ribjo hrano in ojačane plastične dele, ki so primerni za uporabo v avtomobilskem sektorju. Iz pulpe razvijajo antioksidativne dodatke za proizvodnjo ribje prehrane za ribogojstvo.

Mednarodni projekt izvaja univerza v Las Palmasu na Gran Canariji (Španija) v sodelovanju s tremi španskimi podjetji (Alevines y Doradas, S.A., DIBAQ DIPROTEG S.A., TECNO), s švedskim združenjem SPIF in slovenskim podjetjem AMBI-Metalpast d.o.o. Skupni proračun znaša 1,7 milijona evrov, od katerih je 60 % sredstev iz programa LIFE.

LIFE CITRUSPACK

V projektu LIFE CITRUSPACK – Revalorizacijske strategije v krožnem gospodarstvu za uporabo odpadkov citrusov za okolju prijazno embalažo in kozmetiko (LIFE16 ENV/ES/000171) TECOS sodeluje kot partner. Projekt uvaja koncept krožnega gospodarstva v industrijsko prakso ponovne uporabe odpadnih surovin, ki nastajajo pri predelavi agrumov. Z inovativnim procesom želijo optimizirati upravljanje z odpadki v industriji sadnih sokov in pridobiti naravna vlakna iz lupin agrumov, ki so lahko uporabna za ojačitev biorazgradljive plastične embalaže za sokove. Preostala pulpa pa bo služila kot vir naravnih antioksidantov, pektinov ali esencialnih olj za pripravo krem. Tako v enoten model povezujejo prehrambeni, plastičarski in kozmetični sektor.

Vodilni partner projekta je raziskovalni center AITIIP iz Španije, poleg tega v projektnem konzorciju sodelujejo še raziskovalni in industrijski partnerji iz Španije (EROSKI S. COOP in AMC INNOVA JUICE AND DRINKS S.L.), Belgije (Organic Waste Systems nv), Slovenije (TECOS) in Francije (PLASTIPOLIS). Celotna vrednost triletnega projekta (julij 2017 – junij 2020) je 1,7 milijona evrov, od katerega 60 % prispeva Evropska komisija preko programa LIFE.

LIFE CEPLAFIB

V tretje se je TECOS že preizkusil kot prijavitelj in koordinator LIFE projekta. Leta 2018 so uspešno pridobili sofinanciranje programa LIFE za projekt LIFE CEPLAFIB – Predelava odpadne plastične embalaže in časopisnega papirja v nove kompozitne materiale za proizvodnjo embalažnih, avtomobilskih in gradbenih komponent (LIFE17 ENV/SI/000119). Osrednji cilj projekta sledi ideji preoblikovanja dveh snovnih tokov odpadnih komunalnih surovin – plastične embalaže in časopisnega papirja v nove materialne komponente za oblikovanje kompozitnih reciklatov, ojačanih s celuloznimi vlakni, ki jih bo mogoče uporabiti v visokotehnoloških proizvodnih aplikacijah avtomobilske, embalažne in gradbene industrije. Projekt sledi modelu krožnega gospodarstva s ciljem zvišanja stopnje recikliranja odpadnih izdelkov za 40 %; in zmanjšanja emisij toplogrednih plinov za 40 % v primerjavi s sedanjimi dejavnostmi recikliranja.

Vodilni partner projekta je TECOS, partnerji so: podjetji Adria Mobil in Omaplast iz Slovenije, tehnološki center Aitiip iz Španije, podjetje Ecopulp iz Finske in ITB inštitut iz Poljske. Projekt je aktiven od julija 2018 do junija 2021. Celoten proračun projekta znaša 1,8 milijona evrov, od katerega dober milijon (60 %) prispeva Evropska komisija.