Medvede v bližino naselij privablja prosto dostopna hrana, predvsem odpadki iz gospodinjstev v smetnjakih in kompostnikih. Zato je projektna ekipa LIFE DINALP BEAR začela z uvajanjem medovarnih kompostnikov in medovarnih smetnjakov. Ostanki hrane so na takšen način medvedom nedostopni, s čimer zmanjšujejo pogostost zahajanja medvedov v naselja.

Projektna ekipa pa se ni ustavila tu, temveč nadaljuje s pridobivanjem znanja o nadaljnjih možnih ukrepih zmanjševanja konfliktov med medvedom in človekom. Tako so v prejšnjem tednu prvič  v Sloveniji preizkusili metodo odlavljanja rjavega medveda s cevno pastjo. Glavni namen pasti je odlov medvedov, ki povzročajo ljudem težave, namestitev GPS ovratnic takšnim osebkom in spremljanje njihovega vedenja v realnem času. S sledenjem gibanja težavnih medvedov bodo strokovnjaki lahko ugotovili, kaj jih privablja v bližino naselij.

Projektna ekipa LIFE DINALP BEAR je za vas pripravila sporočilo za javnost, kjer si lahko preberete več o metodi odlova medvedov s cevno pastjo.

V zadnjem času prebivalci in mediji pogosto poročajo o opažanjih medvedov  v naravi in bližini naselij. Pomembno je, da znamo oceniti okoliščine srečanja in da smo seznanjeni s primernim vedenjem v določenih okoliščinah. Kako ravnati ob srečanju z medvedom, si preberite v zloženki »Kako se vesti na območju prisotnosti rjavega medveda« in v sporočilu za javnost.