Ministrstvo za okolje in prostor je 30.11.2016 v okviru projekta LIFE krepitev zmogljivosti organiziralo predstavitev zasebnega finančnega mehanizma za energetsko učinkovitost. Dogodek je potekal v Kongresnem centru Brdo s pričetkom ob 13. uri.

Zasebni finančni mehanizem za energetsko učinkovitost (ang. Private Finance for Energy Efficiency – PF4EE) je eden od finančnih mehanizmov programa LIFE, finančnega instrumenta EU, ki je v celoti namenjen podpori ukrepov na področju varstva okolja, ohranjanja narave in podnebnih ukrepov. Cilj zasebnega finančnega mehanizma za energetsko učinkovitost, ki ga upravljata Evropska komisija (EK) in Evropska investicijska banka (EIB), je reševanje omejenega dostopa do ustreznega in cenovno ugodnega komercialnega financiranja naložb v energetsko učinkovitost. Ta mehanizem bo pomagal posredniškim bankam v državah članicah, da razvijejo in nudijo posebne programe posojil za projekte energetske učinkovitosti.

Delovanje mehanizma, upravičene dejavnosti in njegovo izvajanje sta predstavila predstavnika EK (predstavitev podnebne in energetske politike EU) in EIB (predstavitev programa PF4EE), ki sta bila na voljo tudi za dodatna vprašanja v zvezi z načrtovanjem izvajanja v Sloveniji.