Vabimo vas na zaključni dogodek projekta Saltgae – Demonstration project to prove the techno-economic feasibility of using algae to treat saline wastewater from the food industry (H2020 2016-2019) ), v katerega sta vključeni tudi slovenski podjetji AlgEn in KOTO. Dogodek bo potekal 25. septembra 2019 ob 9.00Grand Hotel Union (Rdeči salon, 1. nad.).

Predavali bodo domači in tuji strokovnjaki, ki bodo predstavili načine čiščenja različnih odpadnih vod z algami in pridelavo produktov iz algne biomase. Predstavljeni bodo tudi drugi projekti, ki obravnavajo to tematiko. AlgEn ima v drugih projektih še dva demo algna sistema: 400 m2 algni bazen v Sevilli za čiščenje odpadne vode iz mesne industrije (projekt Water2Return) ter kombinirani sistem bazena in heterotrofnih reaktorjev za čiščenje odpadnih vod iz predelovalne industrije sadja in zelenjave v projektu LIFE AlgaeCan. Dodatni manjši demonstracijski center Algae Park je nastal v Ljubljani v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani.

V okviru projekta Saltgae smo demonstrirali čiščenje odpadnih vod prehranske industrije v treh demo algnih sistemih v treh državah: v podjetju Koto v Sloveniji, podjetju Archimede Ricerche v Italiji in podjetju Arava v Izraelu. Iz pridelanih alg so partnerji ekstrahirali proteine, olja in pigmente, premaze in adhezive, paste in polnila za materiale ter dodatke za živalsko hrano.

Poleg predevanj bo omogočen tudi obisk demo centra na Kotu v Zalogu. Dogodek je brezplačen (vključen prevoz do demo centra in nazaj), potrebna pa je prijava do 20.9.2019. Več o programu dogodka in povezavo na prijavo najdete na:

http://saltgae.eu/event/saltgae-project-final-event-technology-demonstration/

V primeru, da se za obisk odločite po 20.9., prosimo, da zaradi lažje organizacije pošljete e-mail prijavo na ana@algen.eu.

Slika 1. Algni bazeni v demostracijskem centru Saltgae v Ljubljani.