Aquaviva znak CMYKPo dobrih dveh letih so na Jakopičevem razstavišču ponovno postavili razstavo Živi zakladi naših voda, ki so jo pripravili v projektu LIFE AQUAVIVA: Živa voda – od biodiverzitete do pipe.

S projektom je Lutra, Inšitut za ohranjanje naravne dediščine, skupaj s partnerjema Inštitutom za vode RS in podjetjem HOPA d. o. o. opozarjala na problematiko izgube biotske raznovrstnosti ekosistemov celinskih voda in ozaveščala o pomembnosti njenega ohranjanja. V treh letih so izvedli številne ozaveščevalne aktivnosti, od izobraževalnih delavnic, spletnega oglaševanja in oglaševanja na avtobusih do postavitve razstav po nakupovalnih središčih. Projekt, ki se je zaključil avgusta 2014, je bil več kot uspešen, saj je bil uvrščen med finaliste »Best of the best« LIFE projektov po izboru Evropske komisije in je konec maja 2015 prejel nagrado “Best LIFE Information Project 2015”.

K uspešnosti projekta je zagotovo doprinesla tudi razstava Živi zakladi naši voda, ki opozarja na pomembnost ohranjanja biotske raznovrstnosti celinskih voda in nujnost njenega ohranjanja. Na 120 panojih se skozi ilustracije in fotografije predstavlja biotska raznovrstnost naših voda, od alge do vidre. Prvič je bila postavljena na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli maja in junija 2014. Konec septembra 2016 pa se je na povabilo Turizma Ljubljana vrnila in bo na ogled do 1.12.2016.

Projekt so sofinancirali Evropska komisija, Ministrstvo za okolje in prostor in Holding Slovenske Elektrarne.