Energy Globe Award je ena izmed prestižnih okoljskih nagrad, ki jo prejmejo projekti, ki se osredotočajo na energetsko učinkovitost, obnovljive vire energije in ohranjanje virov. Nagrade podeljujejo na nacionalnem in mednarodnem nivoju. Med letošnjimi prejemniki na nacionalni ravni je slovenski projekt LIFE Stop CyanoBloom.

Podjetje Arhel je za razvoj inovativne tehnologije kontrole cianobakterij prejelo prestižno nagrado National Energy Globe Award za Slovenijo. Tehnologija, ki so jo preizkusili in prikazali v okviru projekta LIFE Stop CyanoBloom, temelji na znanstvenem dognanju, da glavni nadzor nad gostoto populacij cianobakterij v vodah opravljajo cianobakterijski virusi. Le-ti povzročajo naravno razgradnjo cianobakterijskih celic, za svojo aktivacijo oziroma razmnoževanje v celici pa potrebujejo sprožilec iz okolja. Tak sprožilec lahko predstavlja tudi elektrokemijska aktivacija celic z metodo uporabljeno v projektu. Projekt je potekal od julija 2013 do decembra 2016. Izvajalo ga je podjetje Arhel, projektiranje in inženiring d.o.o., v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za biologijo ter Občino Bled.

 

Energy Globe Award je svetovna nagrada za trajnost, za katero se vsako leto poteguje preko 2000 projektov iz 182 držav. Vsako leto podelijo nagrade na mednarodni ravni, ker pa je običajno več projektov iz ene države, nagradijo tudi najboljši projekt na nacionalni ravni (National Energy Globe Award). S podelitvijo nagrad želijo okrepiti svetovno pozornost trajnostnim okoljskim rešitvam, ki se lahko uporabijo povsod – in motivirati ljudi, da postanejo aktivni tudi na tem področju.