V torek, 29. novembra 2016 je na sedežu Razvojne agencije ROD Ajdovščina v okviru projekta LIFE ViVaCCAdapt potekala prva v nizu delavnic za vzpostavitev sistema odločanja o namakanju.

Zbranim pridelovalcem, ki se zanimajo za sodelovanje pri razvoju namakanja, so predstavili osnove pomena in načine merjenja vode v tleh. Pridelovalci so si od bližje pogledali različne merilne inštrumente in se seznanili s tipom merilnih inštrumentov, ki bodo inštalirani njihovih parcelah za merjenje količine vode v tleh. Udeleženci so se seznanili z idejo aplikacije, ki bo združevala meritve vode v tleh z namakano kulturo in napovedano količino padavin. Aplikacija bo vse omenjene podatke obdelala in pridelovalcu ponudila nasvet o tem, koliko in kdaj naj namaka na svoji parceli.

Veliko zanimanje in številčna udeležba so botrovali k dinamični razpravi o morebitnih izzivih pri vzpostavitvi sistema. Strinjali so se, da bo izvedba poskusa zahtevala veliko medsebojnega sodelovanja. Izpostaviti je namreč potrebno, da tako velikega projekta, usmerjenega v pametno rabo vode na porečju, ki bi vključeval več kot 30 pridelovalcev na približno 70 ha površin, še nismo imeli. Zaradi velikega interesa bo delavnica ponovljena v decembru 2016.

Posnetek Kmetijske oddaje, ki govori o certificiranju ekološke pridelave in predelave ter o optimalnem namakanju kmetijskih kultur, lahko poslušate na tej povezavi.
Za več informacij o projektu vas vabimo, da obiščete spletno stran projekta in jim sledite na Facebook strani LIFE ViVaCCAdapt.