Invazivke na poti je naslov izobraževalnega filma, ki so ga pripravili v projektu LIFE ARTEMIS. Namen filma je opozoriti na problem invazivnih tujerodnih vrst v Sloveniji in predstaviti ukrepe, s katerimi preprečujemo njihovo razširjanje.

Namen projekt LIFE ARTEMIS ni samo osveščanje tako strokovne kot splošne javnosti o problemu invazivnih tujerodnih vrst v gozdu, ampak predvsem vpeljati nove ukrepe, ki bodo prispevali k ohranjanju naših gozdov. V projektu tako izvajajo številne aktivnosti, od usposabljanja prostovoljcev, priprav raznih priročnikov do akcij odstranjevanja tujerodnih vrst. Med drugim so pripravili tudi film, v katerem poleg samega problema predstavljajo predstavljajo tudi sistem, s katerim nove vrste zaznamo kmalu po njihovem prihodu in pričnemo z ukrepi odstranjevanja. V Sloveniji so namreč že prisotne invazivne tujerodne rastline, živali in glive, ki povzročajo vse večjo okoljsko škodo. Opozarjajo tudi na nove vrste, ki šele prihajajo oz. so v zgodnjih fazah širjenja.

Na YouTube kanalu projekta LIFE ARTEMIS je na voljo tudi različica z angleškimi podnapisi ter drugi kratki filmi, ki predstavljajo uporabo aplikacije Invazivke za sporočanje najdb tujerodnih vrst.