Ministrstvo za okolje in prostor je v okviru projekta LIFE Krepitev zmogljivosti organiziralo delavnico o novem pilotnem finančnem mehanizmu programa LIFE (NCFF). Predstavili smo, katere dejavnosti lahko financirate, in odgovorili na vprašanje, če ste do takega financiranja upravičeni. Dogodek je potekal v četrtek, 31. maja 2018, v hotelu Brdo (Predoslje 39, 4000 Kranj).

Mehanizem je pravi za vas, če razmišljate o projektu plačil za ekosistemske storitve, izvedbe zelene (in modre) infrastrukture, inovativnih investicijah v biotsko raznovrstnost ter projektih prilagajanja podnebnim spremembam (zelene strehe, zeleni koridorji, zelene stene stavb, vrtovi na strehah, trajnostni urbani drenažni sistemi).

NCFF (Natural Capital Financing Facility) je pilotni finančni mehanizem. Glavni cilj NCFF je dokazati, da lahko projekti naravnega kapitala ustvarjajo prihodke in/ali zmanjšujejo stroške, medtem ko uresničujejo cilje LIFE na področju varstva narave in prilagajanja na podnebne spremembe.

Z nami so bili predstavniki Evropske komisije, Evropske investicijske banke in hrvaške banke HBOR, kolegi iz Španije pa so nam predstavili projekt s področja prilagajanja podnebnim spremembam – LIFE ADAPTATE.

V spodnjem programu so vam na voljo povezave do vseh predstavitev in nekaterih posnetkov predavanj, v kratkem bomo objavili še manjkajoče posnetke.

Program delavnice
09.00 – 09.30 Registracija udeležencev in pogostitev s kavo
09.30 – 09.40 Uvodni pozdrav udeležencev delavnice
09. 40 – 10.15 Predstavitev programa LIFE in finančnega mehanizma NCFF – Jelena Miloš, Evropska komisija (predstavitev, video)
15. 15 – 11.15 Izvajanje NCFF, upravičene dejavnosti in primeri projektov – Stefanie Lindenberg, Evropska investicijska banka (predstavitev, video)
11.15 – 12.00 Predstavitev izkušenj Hrvatske banke za obnovu in razvitak (HBOR) – Harun Tanković, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (predstavitev, video)
12.00 – 13.00 Kosilo
13.00 – 13.30 Predstavitev vsebin prilagajanja na podnebne spremembe – Barbara Simonič, Ministrstvo za okolje in prostor (predstavitev, video)
13.30 – 14.00 Predstavitev projekta LIFE ADAPTATE – Rafael Ataz, Murcia region Development Agency (predstavitev)
14.00 – 14.30 Vprašanja in zaključek