Spomladi sta iz Valladolida v Španiji na podjetje Vipi na Brezjah prispela zabojnika z algnim sistemom za čiščenje odpadnih vod in pridobivanje biomase ter fotovoltaičnim sistemom za proizvajanje elektrike. Demo naprava je del projekta LIFE AlgaeCan, ki demonstrira, kako je algni sistem, ki ga poganja sončna energija, uporaben za čiščenje odpadnih vod iz industrije predelave sadja in zelenjave.

Odpadna voda je v tem primeru uporabljena kot hranilo za proizvodnjo alg, ki dušik, fosfor, organski ogljik in nekatere minerale vgradijo v svoje celice. Alge pa niso odpadek, temveč vir za nove proizvode, kot so gnojila, biostimulanti za rastline, goriva ali material za bioplastiko, ob primerni odpadni vodi pa tudi za hrano za živali. Zaradi sladkorjev iz sadja in zelenjave LIFE AlgaeCan alge rastejo heterotrofno v bioreaktorjih, ki so nameščeni v zabojnikih. Takšen pristop zagotavlja večjo proizvodnjo alg in s tem več materiala za nove proizvode.

Algni sistem bo ostal v Sloveniji do pozne jeseni, tako da bomo lahko demonstrirali njegovo delovanje na odpadni vodi z različno sestavo, saj le ta varira zaradi sezonskega spreminjanja proizvodnje sokov. V Španiji je sistem uspešno deloval na odpadni vodi iz obrata za predelavo zelenjave, pretežno sladke koruze in rdeče pese. Partnerji iz Grčije (NTUA) bodo v okviru projekta preučili možnosti uporabe pridelane algne biomase za predelavo v gnojila in hrano za živali.

Projekt LIFE AlgaeCan – Trajnostni pristop z uporabo algnega čiščenja odpadnih vod in sončne energije za živilsko predelovalno industrijo – vodi špansko podjetje CARTIF s partnerji Algen in Vipi (Slovenija), Huercasa (Španija) in NTUA (Grčija). Projekt financira finančni instrument LIFE EU, LIFE 16/ENV/ES/000180. Več informacij lahko najdete na www.lifealgaecan.eu/sl/domaca–stran/, www.algen.eu ali nam pišete na info@algen.si

Ekipa Algen-a

Shema algnega sistema s fotovoltaiko projekta LIFE AlgaeCan.
LIFE AlgaeCan sistem s fotovoltaiko na zabojnikih z bioreaktorji v podjetju Vipi na Brezjah.
Inokulacijski bazen za proizvodnjo alg, ki bodo čistile odpadno vodo in proizvajale biomaso v bioreaktorjih.
V notranjosti zabojnika je sistem za heterotrofno rast alg: v ozadju bioreaktorji iz katerih se kultura prečrpa v centrifugo. Centrifugurana gošča gre v sušilnik z razprševanjem v ospredju, kjer se alge posušijo.
Partnerji in nadzorniki projekta LIFE AlgaeCan pred demo sistemom na podjetju Huercasa v Španiji.