Št. 17 - december 2017

Uspešno LIFE leto za nami. Novi LIFE cilji pred nami.

Za nami so številni dogodki, kjer smo se spoznavali, izobraževali in povezovali. Vsi ti dogodki ne bi dosegli svojega namena brez vas - udeležencev in predavateljev, ki so z nami delili znanja in izkušnje iz upravljanja in izvajanja LIFE projektov. Zato se vam ob iztekajočem se letu najlepše zahvaljujemo za vaše sodelovanje, obenem pa vas vabimo, da se nam na naših dogodkih pridružite tudi v prihodnje. Predvsem si želimo, da bodo naša srečevanje skozi prihajajoče leto 2018 vodila v pripravo novih LIFE projektov -  novih priložnosti tako za vas kot za okolje. Do naslednjega srečanja pa naj vam krajšajo čas nove LIFE Novice.

Prijetno branje!

LIFE Slovenija

Informativni december

Decembra smo izvedli kar dva dogodka, LIFE informativni dan s ponovitvijo in LIFE delavnico za podjetja, kjer so se predstavili tudi nekateri aktualni slovenski LIFE projekti. Vsa gradiva in vtisi z dogodka so dostopni na naši spletni strani.

---

Pet let varstva narave ob Dravi 

Še nekaj dni nas loči do zaključka petletnega LIFE projekta LIVEDRAVA. Zato ne zamudite zaključnega dogodka, ki bo potekal 23. decembra 2017 v Središču ob Dravi. Vabljeni!

---

Novo leto prinaša delavnice za otroke

Pomemben del LIFE projektov so tudi izobraževalne in ozaveščevalne aktivnosti. Tega se zaveda tudi ekipa projekta LIFE Kočevsko, ki je konec novembra izvedla delavnico za revirne gozdarje Zavoda za gozdove na temo umeščanja ukrepov v območja natura 2000, decembra se je pridružila članom Društva študentov biologije na njihovem terenskem vikendu,v januarju pa bo pričela z izvajanjem izobraževalnih delavnic za otroke in dijake.

V teh prazničnih dneh pa so za vas pripravili nagradno igro s praktično nagrado.

---

Že poznate invazivne tujerodne vrste?

Še ne. Potem vabljeni k ogledu potujoče razstave  projekta LIFE ARTEMIS Invazivke na poti, ki jo tokrat gosti RIC Novo mesto. Na isti lokaciji bo 11. januarja 2018 potekalo tudi predavanje o tujerodnih vrstah.

Invazivne tujerodne vrste so bile tudi tema srečanja platforme LIFE, ki se ga je projektna ekipa udeležila konec novembra. Več o srečanju in sodelujočih LIFE projektih si lahko preberete v katalogu.

---

Ali se lokalno prebivalstvo zaveda stanja okolja?

Ekipa projekta LIFE ReSoil vabi prebivalce občin Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje in Ravne na Koroškem k izpolnitvi kratke ankete o stanju okolja na območju Mežiške doline.

---

Potrebujete pastirskega psa?

Konec novembra so v projektu LIFE DINALP BEAR pričakali novo projektno leglo pastirskih psov. Tokrat so na voljo kraški ovčarji.

---

Traviščna učilnica na Kumu

V začetku decembra so na Kumu slavnostno predali v uporabo t.i. traviščno učilnico, ki so jo v prostorih Krajevne skupnosti Dobovec pripravili v projektu LIFE TO GRASSLANDS.

---

Ajdovščina se pripravlja na podnebne spremembe

Občina Ajdovščina je prva občina v Vipavski dolini, ki je pripravila strategijo prilagajanja kmetijstva na podnebne spremembe za obdobje 2018-2021. Podlaga za omenjeno strategijo je Strategija prilagajanja kmetijstva na podnebne spremembe v Vipavski dolini za obdobje 2017-2021, ki so jo pripravili v projektu LIFE ViVaCCAdapt.

Strategijo in ostale rezultate projekta so člani projektne ekipe predstavili tudi na 28. Mišičevem vodarskem dnevu 2017.

---

Slovenija je vroča točka biotske pestrosti

Ekipa projekta LIFE NATURAVIVA s polno paro ozavešča o pomembnosti ohranjanja biotske raznovrstnosti. Med drugim so pripravili  predstavitveni video projekta in sodelovali v dveh oddajah Radia Slovenija, Glasovi svetov in Aktualno. Vabljeni k ogledu in poslušanju!

---

LIFE bo omogočil prenovo ribogojnice

V projektu LIFE for Lasca so že izbrali zunanjega izvajalca, ki bo izvedel prenovo ribogojnice Soča v Kobaridu. Po prenovi bo ribogojnica primerna za vzrejo primorske podusti, katere ohranitev je glavni cilj projekta.

---

Okolje potrebuje našo odgovornost

Začetek decembra je projektna ekipa EcoLex Life izvedla prvo predstavitveno delavnico, s katero so ozaveščali o okoljski odgovornosti.

---

Uspešen začetek projekta LIFE for Acid Whey

Ekipo projekta LIFE for Acid Whey je konec novembra obiskal monitor projekta. Vas zanima, katere aktivnosti so izvedli v prvih mesecih projekta?

---

E-transformer v novi preobleki

Ste že spoznali E-transformerja? Multimedijsko vozilo LIFE projekta Slovenska OEEO kampanja je namenjeno ozaveščanju o pomembnosti pravilnega ločevanja odpadne električne in elektronske opreme. Po novem je odet v zelene barve projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, v katerem nadaljuje svoj ozaveščevalno misijo tudi preko slovenskih meja.

Pri ozaveščanju pa sodeluje tudi Zlatko, ambasador projekta, ki je s koncertom nagradil učence OŠ Frana Kranjca v Celju. Učenci so si koncert prislužili z zmago v nagradni akciji zbiranja starih aparatov.

---

Ko se srečata LIFEGENMON in GenTree 

Konec oktobra je v Grčiji potekalo tridnevno skupno srečanje partnerjev projektov LIFEGENMON in GenTree. Dogajanje vsakega dne je povzel Boris Rantaša, koordinator komunikacijskih aktivnosti projekta.

LIFE EU

LIFE je bil učinkovit tudi v letu 2017

Iztekajoče se leto 2017 ni bilo za program LIFE samo pestro, ampak tudi uspešno. Osrednji dosežki med drugim vključujejo razglasitev dneva Nature 2000, vzpostavitev Evropske solidarnostne enote in podporo zeleni rasti. Uspešnost programa je potrdila tudi Evropska komisija preko vsakoletnega ocenjevanja programa.

---

Prvo leto Evropske solidarnostne enote

Že eno leto so preko Evropske solidarnostne enote v izvajanje aktivnosti treh LIFE projektov vključeni tudi številni prostovoljci.

---

Predstavite se na drugem Evropskem dnevu industrije

Želite izvedeti več o strateškem pristopu Evropske komisije k industrijski politiki? Potem ne zamudite Evropskega dneva industrije, ki bo potekal 22. in 23. februarja 2018 v Bruslju.

---

Zelena mesta za bolj zeleno prihodnost

Imate idejo za dogodek na temo zelenih mest? Vabljeni, da jo uresničite in prijavite partnerski dogodek Evropskega zelenega tedna.

LIFE NAPOVEDNIK

23.12.2017 ob 10.00 – Dogodek »5 let varstva narave ob Dravi«, Dvorana Sokolana, Središče ob Dravi (LIVEDRAVA)

11.1.2018Predavanje o tujerodnih vrstah, RIC Novo mesto (LIFE ARTEMIS)

10.11.2017-4.1.2018Potujoča razstava Življenje z medvedi, avla Biotehniške fakultete (dekanat), Ljubljana (LIFE DINALP BEAR)

11.11.2017-31.12.2017Razstava LIFE projektov: Slovenska OEEO kampanja in LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, avla Ministrstva za okolje in prostor, Dunajska 48, 1000 Ljubljana (LIFE Krepitev zmogljivosti)

4.12.2017-18.1.2018Razstava Invazivke na poti, RIC Novo mesto (LIFE ARTEMIS)

januar – februar 2018razstava LIFE projektov: LIVEDRAVA, avla Ministrstva za okolje in prostor, Dunajska 48, 1000 Ljubljana (LIFE Krepitev zmogljivosti)

 

NE SPREGLEJTE

22.1.2018rok za oddajo vloge na Javni razpis NVO17 za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij na področju varstva okolja in podnebnih sprememb (Eko sklad)

22.-23.2.2018Drugi Evropski dan industrije, Bruselj, Belgija (Evropska komisija)

28.2.2018rok za prijavo partnerskih dogodkov Evropskega zelenega tedna (Green Week)

---

LIFE Novice mesečno pripravlja LIFE CB SI Ekipa Ministrstva za okolje in prostor, v okviru projekta LIFE Krepitev zmogljivosti, ki ga sofinancira Evropska komisija. Vsebina novic ne odraža nujno uradnih stališč Ministrstva za okolje in prostor.

Novice lahko posredujete dalje. Za objavo vaših vsebin pošljite sporočilo na life.mop@gov.si z naslovom "za LIFE Novice".

To sporočilo ste prejeli, ker ste se na novice prijavili, nam zaupali vaš elektronski naslov na katerem od naših dogodkov, ali stopili v stik z nami preko elektronske pošte. Za odjavo kliknite tukaj.

Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana. Elektronski naslov:life.mop@gov.si, telefon: (01) 478 7400, spletna stran: www.lifeslovenija.si